wanneer wisselen naar zomerbanden?

Wanneer moet je wisselen naar zomerbanden?

Maak jij gebruik van winterbanden op je auto en vraag je je af wanneer je ze moet wisselen naar zomerbanden? Het korte antwoord hierop: zodra de temperatuur stijgt tot meer dan 7 graden Celsius boven 0 is het tijd om je winterbanden te wisselen naar zomerbanden.

Wist je dat men zo’n twintig jaar geleden het hele jaar dezelfde banden gebruikte? De techniek heeft niet stilgestaan en banden zijn technisch zo verbeterd dat er nu aparte banden voor de winter en zomer zijn. Zo kun jij altijd het beste halen uit jouw auto.

Verschil tussen zomerbanden en winterbanden

Laten we beginnen met vertellen dat je in Nederland niet verplicht bent om winterbanden te gebruiken. Ons klimaat is redelijk zacht, waardoor we minder met extreme weersomstandigheden te maken hebben. Toch kan het fijn zijn om gebruik te maken van zowel zomer- als winterbanden.

Winterbanden

Deze banden zijn ervoor gemaakt om het beste te presteren bij temperaturen onder de 7 graden Celsius. Dat kan ten eerste omdat de banden meer profiel bevatten dan zomerbanden. Dat zorgt ervoor dat sneeuw zich verzamelt in de holtes. Het klinkt misschien een beetje gek, maar niets hecht beter op sneeuw dan sneeuw. Doordat de sneeuw zich kan vastgrijpen in het profiel creëer je dus extra grip. Ten tweede worden winterbanden gemaakt met meer natuurrubber. Hierdoor blijven ze iets zachter bij koude temperaturen en hoe zachter hoe beter ze zich aan de weg vasthechten. Als laatste bevatten winterbanden ook heel veel kleine groeven in hun profielblokken die ervoor zorgen dat water verspreid wordt en dat je aquaplanning kunt voorkomen.

Zomerbanden

Zomerbanden presteren het beste bij temperaturen boven de 7 graden Celcius en zijn over het algemeen wat harder dan winterbanden. De banden bevatten minder groeven, maar hebben wel profielblokken die aquaplanning voorkomen. Het profiel zorgt ervoor dat je zowel bij nat als droog weer voldoende grip hebt. Zomerbanden zijn dus geschikt voor zowel nat als droog weer, maar doen het minder goed bij koude temperaturen omdat ze gemaakt zijn met minder natuurrubber dan winterbanden. Ze zijn harder waardoor er minder wrijving met het wegdek is en je dus minder brandstof verbruikt. Als laatste hebben zomerbanden een groot contactoppervlak met het wegdek waardoor je auto beter reageert en een minder lange remweg hebt.

Wanneer moet je wisselen naar zomerbanden?

Je weet al dat je het beste kunt wisselen naar zomerbanden wanneer de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Maar is dat dan op de eerste dag dat de temperatuur hierboven komt, of wanneer het consequent hoger dan 7 graden is? Door de wisselende temperaturen kan daar namelijk nogal wat verschil in zitten. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je banden erg achteruit gaan wanneer je niet op de eerste dag dat het kwik tot 7 graden stijgt je banden wisselt, wacht vooral af tot het weer stabiel wordt voor je de banden wisselt.

Is het wel nodig om je banden te wisselen?

Twijfel jij over het aanschaffen van zomer- en winterbanden en weet je niet zo goed of het nou écht nodig is? Uiteindelijk ben jij degene die jouw auto het beste kent en die kan beslissen of je het nodig acht. Houd er wel rekening mee dat in sommige landen winterbanden verplicht zijn. Ben je dus van plan om op wintersport te gaan met de auto, dan heb je sowieso winterbanden nodig. Daarnaast krijgen we ook in Nederland steeds vaker te maken met extreem weer, waardoor banden met meer grip voor een veiligere rit zouden kunnen zorgen.

Vierseizoenenbanden

Naast zomer- en winterbanden zijn er ook nog vierseizoenenbanden. Deze banden zijn ontwikkeld zodat ze geschikt zijn voor elk seizoen, maar aangezien we net hebben gezien dat zomerbanden hele andere eigenschappen hebben als winterbanden kunnen we onszelf afvragen hoe geschikt deze banden zijn. Een voordeel is dat vierseizoenenbanden goedgekeurd zijn in landen waar winterbanden verplicht zijn. Ga je dus op wintersport en heb je vierseizoenenbanden, dan mag je hiermee rijden in het buitenland. Dat zegt natuurlijk al wat over de veiligheid van dit type banden. Daarnaast is het goed om te beseffen dat vierseizoenenbanden een compromis zijn tussen het beste voor zomerbanden en voor winterbanden. Voor optimale veiligheid kies je het beste alsnog zomer- en winterbanden, alhoewel een vierseizoenenband een prima oplossing is voor een land als Nederland.

Auto van Tilburg staat voor je klaar

Sta je op het punt om een nieuwe auto of een occasion te kopen en heb je nog geen zomerbanden gewisseld? Wij verzorgen het verwisselen van je zomerbanden van je auto voor je zodat je direct goed op weg kan. Benieuwd naar ons occasion aanbod? Wie weet zit er wel wat voor je tussen. Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken in onze werkplaats? Dan kun je bellen naar 0493 – 313542. Tot snel!