op wintersport met de auto waar moet je op letten

Op wintersport met de auto: waar moet je op letten?

Veel mensen kiezen ervoor om met de auto op wintersport te gaan. Dit kent vele voordelen; je bepaalt immers je eigen vertrektijden en kunt vrijwel alles meenemen, wel zo fijn. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten als je met de auto op wintersport gaat? Bij Auto Van Tilburg dragen we natuurlijk graag bij aan een veilige en comfortabele reis. Hier vindt je alle informatie en tips die je nodig hebt om goed voorbereid richting de sneeuw te gaan.

Winterbanden

Het klinkt misschien logisch, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg altijd dat de auto voorzien is van winterbanden wanneer je de sneeuw op zoekt! Deze banden zijn er immers voor gemaakt om winterse omstandigheden te trotseren. Ga je met zomerbanden naar de sneeuw, dan worden de banden hard en neemt de remweg toe. Daarnaast beschikken winterbanden over extra profiel, waardoor je meer grip hebt op de weg. Heb je nog geen winterbanden, kom dan langs in onze autogarage in Deurne!

Winterbanden zijn niet alleen veiliger, in sommige landen zijn ze zelfs verplicht. Gedurende de wintermaanden ben je genoodzaakt om o.a. in Zweden, Oostenrijk en Duitsland winterbanden te hebben. In landen als Italië en Frankrijk geldt dit alleen voor bepaalde gebieden. Voor alle regels per land omtrent winterbanden kun je terecht op de website van de ANWB.

Houd er rekening mee dat winterbanden het best presteren bij winterse weersomstandigheden en bij temperaturen onder de 7 graden. Boven deze temperatuur verliezen ze hun volledige grip op de weg en neemt de remweg toe. je kunt spreken van ‘winterse weersomstandigheden’ van november tot en met maart. Het advies is dan ook om goed te kijken wat voor weer het is in het land van bestemming op het moment dat jij er verblijft.

Sneeuwkettingen

Ook sneeuwkettingen zijn erg belangrijk om mee te nemen. Het kan zijn dat je deze helemaal niet nodig hebt, maar toch kun je ze beter bij je hebben. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid bij extreme weersomstandigheden, zoals ijzel en hevige sneeuwval. Ook hierbij geldt weer dat sneeuwkettingen in enkele landen verplicht zijn. Het onderbord van bepaalde verkeersborden helpen je bepalen of je je sneeuwketting moet gebruiken. Vind je het zonde om sneeuwketting te kopen voor de paar keer dat je ze gebruikt? Dan kun je natuurlijk ook overwegen om ze te huren bij onze garage!

Vignetten

Ga je de grens over, dan kan het zijn dat je een vignet nodig hebt om op buitenlandse (snel)wegen te rijden. In bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland moet je tol betalen. Voorkom lange wachttijden bij de grens en schaf je vignet van te voren aan. Op de site van de ANWB vind je actuele informatie over het aanschaffen van vignetten voor diverse landen.

Milieusticker nodig of niet?

Een aantal landen kennen zogenoemde milieuzones. In deze gebieden zijn vooral oudere auto’s niet meer welkom. Check dus voordat je op vakantie gaat of jouw auto hier mag rijden en dus een milieusticker nodig hebt. Je kunt dit soort milieuzones tegenkomen in landen als Duitsland en Frankrijk. Ook wanneer je slechts door deze gebieden rijdt om naar een andere bestemming te komen heb je zo’n sticker nodig. Je kunt deze eenvoudig online bestellen.

Check-up

Het is altijd verstandig om je auto nog even te laten checken voordat je zo’n lange rit richting de sneeuw tegemoet gaat. Vooral wanneer je auto iets ouder is, is dit geen overbodige luxe. Je wilt natuurlijk niet in de kou langs de weg komen te staan met autopech terwijl dit voorkomen had kunnen worden.

Als er iemand snapt dat je onderweg niet voor verrassingen wilt komen te staan, dan zijn wij dat wel. Onze garage beschikt over geavanceerde apparatuur die zorgt dat jij veilig en zorgeloos de weg op kunt. We controleren graag voor je of alles nog naar behoren werkt. Kan jouw auto nog zo’n snelle check gebruiken, maak dan vooral een afspraak!

Check je verzekeringen

Ook niet al te onbelangrijk: verzekeringen. Kijk voordat je met de auto op wintersport gaat of je autoverzekering nog wel up-to-date is. Mocht er onderweg toch iets gebeuren, wil je wel zeker weten dat je gedekt bent voor autopech in het buitenland. Heb je nog geen pechhulp in Nederland en buiten Europa? Neem dan eens een kijkje tussen onze services. In samenwerking met pechonderwegservice.nl staat Auto van Tilburg voor je klaar in je eigen woonplaats, Nederland én Europa.

Niet vergeten!

Bij het inpakken van al je vakantiespullen denk je natuurlijk al gauw aan ski’s, kleding, drankjes en broodjes voor onderweg. Toch worden er nog vaak een aantal belangrijke spullen vergeten die je écht bij je moet hebben als je met de auto op reis gaat, zoals veiligheidshesjes, alcoholtesten en ruitenvloeistof. Wist je dat sommige van deze spullen zelfs verplicht zijn in een aantal landen? In Frankrijk bijvoorbeeld zijn alle voertuigen die er rijden verplicht om een alcoholtest mee te nemen. Zorg daarom dat je je goed inleest over alle regels en verplichtingen die gelden in het land waar jij naartoe op wintersport gaat.

Auto van Tilburg staat voor je klaar

Nog geen winterbanden en sneeuwkettingen? Of wil je jouw auto laten controleren voordat je richting de sneeuw gaat? Kom dan langs bij Auto van Tilburg in Deurne! Onze garagehelden staan voor je klaar om te zorgen dat jij met een gerust hart op vakantie kunt. Meer weten of een afspraak maken? Bel dan naar 0493 – 313542.