Hoe lang gaat een auto mee?

Hoelang gaat een auto mee?

Wanneer je op zoek bent naar een andere auto, zijn er veel verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Zeker als je kiest voor een tweedehands exemplaar. En ho, er is niks mis met een tweedehands auto! Maar er zijn zeker wat vragen die je jezelf moet stellen voor je een definitieve keuze maakt. Want heb je een nieuwe auto gevonden, hoelang gaat-ie dan eigenlijk nog mee? Het zou immers jammer zijn als je na een tijdje wéér op zoek moet. Bovendien wordt je portemonnee daar ook niet erg blij van. 

Hoelang een auto precies mee gaat is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de leeftijd, het gepleegde onderhoud (of het ontbreken daarvan) en de kilometerstand. En zeker die kilometerstand is vast een term die je vaker voorbij hebt horen komen. Staat de teller op een bepaald aantal kilometers, dan worden auto’s al gauw afgeschreven. Maar is dit wel gegrond? Wij vertellen je graag meer.

Levensduur van een auto

Hebben we het over de levensduur van een auto, dan is de definitie daarvan voor iedereen anders. Voor de meeste mensen geldt dat ze nooit in de fase terecht komen dat de auto rijp is voor de sloop. Vaak wordt wegens mankementen en reparatiekosten de auto voor die tijd al ingeruild. Uit onderzoek van ACEA blijkt dat een auto in Nederland gemiddeld 10,6 jaar oud is. Ter vergelijking: in Luxemburg is de gemiddelde autoleeftijd slechts 6,4 jaar. Kortom, de meeste van ons rijden in oude knarren rond.

Maar hoe oud is een auto nou écht als het gaat om de levensduur? Uit cijfers van VWE Automotive blijkt dat de gemiddelde leeftijd dat een auto naar de sloop gaat in 2019 19,2 jaar was. In 2013 was de gemiddelde sloopleeftijd zo’n 17,4 jaar. Er is dus een stijging in de leeftijd te zien. Niet zo gek, gezien de auto’s op de markt van steeds betere kwaliteit zijn.

Stel je de vraag “Hoelang gaat een auto mee?” en houd je hierbij de levensduur van de auto in je achterhoofd, dan ia 19,2 jaar het antwoord. De oudste nog rijdende auto, de La Marquise, komt uit 1884! Deze haalt het gemiddelde dus aardig omhoog.

levensduur van een auto

Wat zegt het aantal kilometers?

Nu hebben we de leeftijd van de auto gehad, maar we hadden ook nog die welbekende kilometerstand. Uit het aantal kilometers kun je best wat opmaken over het verleden van de auto. Is een auto 10 jaar en staat er 150.000 kilometer op de teller, dan kunnen we ervan uitgaan dat de auto zo’n 15.000 kilometer per jaar heeft gereden. Is de onderhoudshistorie compleet, dan kun je redelijk de staat van de auto bepalen.

Wat is een hoge kilometerstand?

Waar een auto voorheen bij een bepaald aantal kilometers al werd afgeschreven, heb je tegenwoordig niet meer een maximale kilometerstand. Vandaag de dag worden auto’s dan ook steeds beter gefabriceerd en goed onderhouden. Vaak speelt het automerk ook een belangrijke rol. Zo stond Volvo erom bekend over het algemeen een sterkere motor te hebben en langer mee te gaan dan andere merken.

En dan heb je nog het type brandstof. Benzinemotoren gaan zo’n 250.000 kilometer mee, al kunnen ze bij goed onderhoud vaak meer kilometers maken. Dieselmotoren gaan nog een stapje verder, deze kunnen makkelijk de 350.000 aantikken. Wordt een dieselauto goed onderhouden, dan kunnen ze soms ook nog wel een ton meer lopen. Dat er verschil is in de levensduur tussen benzine- en dieselmotoren heeft te maken met het toerental. Bij een benzinemotor ligt het aantal toeren hoger, waardoor er sneller sprake is van slijtage.

Een hoge kilometerstand is niet per se slecht

Heb je een auto op het oog met een hoge kilometerstand, dan hoef je niet direct teleurgesteld af te druipen. Vaak zijn auto’s die 150.000 kilometer gelopen hebben beter onderhouden dan auto’s met 50.000 op de teller. Dit heeft ermee te maken dat er in de loop der jaren al de nodige onderdelen zijn vervangen.

Daarnaast ligt het er ook maar net aan hoe er met de auto is gereden. Want heb je het over een boodschappenautootje dat alleen maar korte stukjes rijdt, dan zal de auto veel sneller slijten dan een auto die veel kilometers op de snelweg maakt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar hoe meer je rijdt, hoe minder slijtage.

Onderhoud van je auto

Kies je voor een auto met een hoge kilometerstand, houd er dan rekening mee dat het onderhoud hiervan best prijzig kan zijn. Want de kans is er zomaar dat je auto toe is aan een nieuwe distributieriem en dat kost gemiddeld wel een paar honderd euro. En vergeet daar niet de montagekosten bij op te tellen. Rijzen de kosten nou de spreekwoordelijke pan uit, dan is het goed om je af te vragen of het nog wel de moeite waard is om de auto te laten repareren.

Auto van Tilburg staat voor je klaar

Sta je op het punt een tweedehandsje te kopen? Gewoon doen! Bovenstaande informatie kan je vast een handje op weg helpen, maar uiteindelijk gaat het ook om je eigen gevoel. Heb jij al zat knappe autootjes voorbij zien komen, maar heb je nog geen wow-gevoel? Bekijk dan zeker nog even ons occasion aanbod. Wie weet zit er wel wat voor je tussen. Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken in onze werkplaats? Dan kun je bellen naar 0493 – 313542. Tot snel!