Wanneer heeft mijn auto onderhoud nodig?

Een goed onderhouden auto gaat vele kilometers meer mee en bespaart op de lange termijn een hoop geld aan reparaties. Daarom is tijdig onderhoud zeer belangrijk. Wanneer je onderhoudsmomenten overslaat, bestaat de kans op grote schade doordat de distributieriem/-ketting niet is vervangen of door oude olie. Wil jij weten wanneer jouw auto onderhoud nodig heeft? Wij leggen het graag aan je uit!

De kleine en de grote onderhoudsbeurt

Als we het hebben over de algemene beurten, dan hebben we het over de grote en de kleine beurt. Doorgaans moet een kleine beurt elke 15000 kilometer gedaan worden of na elk jaar. Een grote beurt moet elke 30000 kilometer of elke 2 jaar gebeuren. Op beide regels is geen uitzondering mogelijk.

Onderhoud van de distributieriem/-ketting

Zowel de distributieriem, als de distributieketting hebben beide voor- en nadelen. Overigens moeten ze beiden tijdig vervangen worden, want wanneer ze kapot gaan heb je grote schade aan de motor en cilinderkop. Een riem is goedkoper en stuk stiller, daarentegen moet een riem wel eerder vervangen worden. Op de lange termijn betekent dit dat een ketting veel minder onderhoudsgevoelig is en uiteindelijk betrouwbaarder is dan de riem. Wanneer een riem of ketting wordt vervangen, dan wordt ook de waterpomp vervangen. Dit wordt preventief gedaan, omdat de waterpomp heel moeilijk te bereiken is en een kapotte waterpomp kan voor veel grote problemen zorgen.

volvo onderhoud apk

Standaard slijtage delen

Je auto heeft best een aantal algemene slijtage delen, hierbij kun je denken aan de banden, de remmen en de ruitenwissers. Naast dat deze onderdelen worden gecontroleerd bij de kleine beurt, de grote beurt en de APK. Toch zullen je remmen en banden sneller slijten dan je wellicht denkt. Daarom is het goed om dit goed in de gaten te houden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Onderhoud van de vloeistoffen

Het is heel belangrijk om de vloeistoffen in je auto tijdig te controleren. De meeste auto’s geven een melding mocht het nodig zijn om olie, koelvloeistof of ruitenwisservloeistof bij te vullen. Toch is het ook belangrijk om regelmatig de vloeistoffen na te lopen en zo nodig bij te vullen. Hiermee zul je een hoop kosten besparen.

Let bij het controleren van de vloeistoffen op de volgende punten:

  • Voer de controle altijd uit bij een koude motor en op een vlakke ondergrond
  • De hoeveelheid koelvloeistof kun je met het blote oog meten, door naar de streepjes op het koelvloeistofreservoir te kijken
  • Motorolie controleren doe je met de peilstok. Maak voor gebruik de peilstok goed schoon en stop de peilstok daarna terug. Haal daarna de peilstok er weer uit en dan staat het olieniveau tussen de twee indicatoren in
  • Je kunt de ruitenwisservloeistof meten aan de hand van het reservoir. Door de dop van het reservoir te draaien, kun je de vloeistof gemakkelijk bijvullen. In de winter kun je speciale antivries vloeistof gebruiken, zoadat je je ruitenwissers gewoon kunt blijven gebruiken in de koude maanden.

Auto van Tilburg staat voor je klaar

Wil jij het totaalonderhoud van je auto uitbesteden aan een vakkundige en betrouwbare partij? Kies dan voor Autobedrijf van Tilburg. Wij beschikken over een ruime werkplaats waarin wij je auto de nodige onderhoudsbeurten kunnen geven zoals een kleine beurt en de APK. Neem contact op via 0493 – 313542 en maak direct een afspraak!