Foutje, moet kunnen?
We horen je denken: je weet toch wel welke brandstof er in je auto gaat? Toch is het een veelvoorkomende fout die iedereen kan gebeuren. Ja echt, de ANWB rukt jaarlijks meer dan 9000 keer uit voor verkeerd getankte brandstof. Menig man en vrouw kunnen dan ook beamen dat ze af en toe dubbel moeten checken of ze het juiste tankpistool te pakken hebben. Toch verkeerd getankt? Wij van Auto van Tilburg leggen je graag uit hoe je ernstige schade kunt voorkomen!
Verkeerd getankt
Een ongeluk zit in een klein hoekje; je bent even met je hoofd ergens anders en ja hoor, je hebt de verkeerde brandstof getankt. Zeker wanneer je een nieuwe, leen- of huurauto hebt is deze fout snel gemaakt. In de meeste gevallen wordt er benzine in een dieselauto gegooid en niet andersom. Het tankpistool voor benzine is namelijk smaller en past dus prima in de vulopening van een dieselauto. Het tankpistool voor diesel daarentegen is wat groter. Handig, zo heb je namelijk sneller door dat het niet in de vulopening van een benzine auto past.
Je hoort wel eens van die horrorverhalen dat je auto klaar is voor de sloop wanneer-ie een verkeerde tankbeurt heeft gehad. Kloppen deze verhalen eigenlijk wel? En wat kun je het beste doen als je per ongeluk toch een fout hebt gemaakt?
Diesel met benzine verwisselen en andersom
Heb je vol enthousiasme je dieselauto volgetankt met benzine? Dan ontstaat er vrijwel direct schade aan de brandstofpomp en brandstofleidingen. Dit komt doordat diesel een smerende functie heeft terwijl benzine daar absoluut niet geschikt voor is. Bij het tanken van diesel in een benzineauto is de kans op schade aanzienlijk kleiner. Niet zo gek, de auto wil dan simpelweg niet meer starten. Diesel verbrandt niet goed en daardoor kan dit problemen opleveren voor verschillende onderdelen van de motor.
Ben je je tijdens het tanken van geen kwaad bewust? Dan zul je tijdens je reis gauw genoeg merken dat je auto begint te haperen en er uiteindelijk helemaal geen zin meer in heeft. Heb je bij het terughangen van het tankpistool al direct door dat er iets niet helemaal goed is gegaan, rijd dan ook vooral niet verder en schakel meteen hulp in. De verkeerde brandstof blijft dan in de tank zitten en kan niet in de brandstofleidingen terecht komen.
Andere brandstoffen tanken
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je een verkeerde ‘variant’ brandstof hebt getankt. Je hebt immers meerdere soorten. In dit geval is het afhankelijk van de auto en de getankte brandstof of dit schadelijk is. Er zijn gevallen waarin het voldoet om een extra stof toe te voegen aan de brandstof of de inhoud van de tank te mengen met de brandstof die wordt aangeraden.
Je hoeft gelukkig niet bang te zijn dat je per ongeluk een gas tankt in plaats van benzine of diesel. Dit is simpelweg niet mogelijk, omdat het tanken van gas met een specifieke koppeling of adapter gaat, welke niet op een ‘normale’ tank past.
Hulp inschakelen
Mocht het misgaan, dan staat ons team natuurlijk altijd voor je klaar. In samenwerking met Pech onderweg service bieden we 24/7 hulp bij pech. Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van reguliere hulpdiensten, zoals de ANWB. Houd in ieder geval altijd rekening met een aantal uur vertraging. Het leegpompen van een tank is een tijdrovende klus en duurt minimaal één tot twee uur, afhankelijk van het soort auto. Bovendien moet daarna de motor nog gereset worden. Op deze manier leg je de motor uit dat de tank weer leeg is en opnieuw gevuld kan worden.
Toch schade opgelopen?
Het kan helaas zo zijn dat je er te laat achterkomt dat je de verkeerde brandstof getankt hebt en er zo alsnog schade is ontstaan. Uiteraard kun je ook dan terecht bij de mooiste werkplaats in Deurne! Bel 0493 – 313542 en maak meteen een afspraak!