Krassen op je auto? Zo kun je ze zelf verwijderen!

Krassen op je auto? Zo kun je ze zelf verwijderen!

Een kras op je auto is bijna niet te voorkomen. Net iets te enthousiast je deur opengooien of de ruimte bij het parkeren onderschatten en voor je het weet zit er een kras op jouw auto. Vaak gaat het niet om heel veel schade, maar toch blijft het vervelend. Gelukkig weten wij een aantal dingen die je kunt doen om deze minimale schade te beperken of te verhelpen.

Krassen op je auto beperken.

Is je auto gewrapt of bevat hij een coating? Dan is de kans al vele malen kleiner dat je autoschade oploopt. Door je auto regelmatig te wassen en na een wasbeurt een goede wax aan te brengen, kun je ook krassen voorkomen. Echter is het niet gek als er toch schade optreed. Bij de meest ongelukkige momenten kan je schade oplopen, door een sleutelbos, naaldhak of toch een klein paaltje wat je over het hoofd ziet.

Diepte van de kras bepalen.

Er zitten meerdere lagen op je auto. De eerste laag bestaat uit het autometaal zelf. Vervolgens komt er een laag met grondverf die ervoor zorgt dat het metaal niet gaat roesten en slijten. Op de grondlaag ligt de kleurlaag. Deze wordt vaak meerdere keren aangebracht. Zo is de kleur krachtiger en is deze laag extra sterk. Ten slotte wordt er nog een doorzichtige laag aangebracht om de kleurlak te beschermen. Door al deze vele lagen is de autolak erg sterk. 

Er zijn verschillende manieren om krassen van je auto te verwijderen. Maar dit hangt wel af van de diepte van de kras. De diepte van een kras kan worden onderverdeeld in:

  • Ondiepe krassen
  • Middeldiepe krassen 
  • Diepe krassen
Krassen op je auto? Zo kun je ze zelf verwijderen!

Ondiepe krassen verwijderen

Bij een lichte beschadiging is alleen de toplaag of de blanke lak aangetast. Om er zeker van te zijn dat het alleen om de bovenste laag gaat, kun je met een nagel over de kras gaan. Als je nagel niet vastloopt op de kras, dan is die kans groot dat je te maken hebt met een ondiepe kras. Een krasverwijderaar is vaak al genoeg om deze krassen te verwijderen. Er zijn drie krasverwijderaars die Auto van Tilburg aanraadt:

  • Meguiairs G10307 krasverwijderaar ScratchX 2.0
  • Meguiairs G17216 krasverwijderaar Ultimate Compound
  • Commandant nummer 5

Ook kun je met een doek en WD-40 spray gemakkelijk ondiepe krassen verwijderen. Zorg er wel voor dat je je auto volledig schoonmaakt, zodat er bijvoorbeeld geen zandkorrels op je auto vastzitten. Anders heb je kans dat je door aan de slag te gaan met doeken en een verwijderaar, meer krassen creëert. Om hele kleine en oppervlakkige krasjes te verwijderen kun je ook tandpasta gebruiken.

Verwijderen van middeldiepe krassen

Je kunt middeldiepe krassen herkennen aan de kleur van de lak. Is de kleur aangetast maar nog niet grijs of wit? Dan spreken we nog niet van een diepe kras, maar van een middeldiepe kras. Deze krassen zijn niet te verwijderen, maar kun je wel verstoppen door middel van een lakstift met passende kleur. Het is hierbij wel van belang dat je een lakstift aanschaft die het meest  lijkt op de ware kleur van je auto. Zoek daarom de fabriekslakcode op in het metalen paneel in je auto. Je kunt de kleur terug vinden op en kleurcode-tool. Als je de kleur hebt gevonden, gebruik dan een lakstift in de juiste kleur en breng deze aan met een blanke lakstift.

Diepe krassen verwijderen van je auto

Als er een diepe kras in je auto zit, verschijnt er vaak een witte of grijze streep. Dit is hét teken dat de kras door de blanke lak en de kleurlak is doorgebroken. Het is belangrijk dat je dit soort diepe krassen direct verwijderd. De grondlaag die zich onder de bovenste lagen bevindt, is niet bestendig tegen onze weersomstandigheden. Het gevolg daarvan is dat de kras kan gaan roesten en dan ben je verder van huis. Je kunt aan de slag gaan met lakstiften en krasverwijderaars, maar de kans is groot dat je daar de kras niet mee weg krijgt. Daarom kun je het beste je auto naar een werkplaats brengen. Die van ons bijvoorbeeld. 😉

Auto van Tilburg voor al je krassen

Wil jij een diepe kras laten verwijderen of geef je je ondiepe krassen ook liever uit handen? Auto van Tilburg heeft een uitblinkende werkplaats waar jij altijd terecht kunt voor het verwijderen van krassen. Neem contact op via 0493 – 313542 en maak direct een afspraak!