Je eerste auto kopen, waar moet je allemaal op letten?

Je eerste auto kopen: hier moet je allemaal op letten

Heb je pas je rijbewijs gehaald en ben je op zoek naar je allereerste eigen auto? Heb je van jezelf niet veel kennis over auto’s, dan heb je misschien wel allerlei vragen. Wij van Auto van Tilburg leggen je graag uit waar (jonge) nieuwe bestuurders op moeten letten bij het aanschaffen van hun eerste auto.

Alles op een rijtje

Voordat je je stort op alle verschillende auto’s en modellen, is het goed om jezelf af te vragen waar je de auto voor gaat gebruiken. Ben je bijvoorbeeld van plan om veel lange afstanden te rijden of alleen korte stadsritjes? En doe je dit alleen of zit je meestal met meerdere mensen in de auto? Kies je voor een kleine of grote kofferbak?

Niet alleen deze vragen zijn van belang, moet moet je gaan nadenken over hoeveel geld je eerste auto wilt uitgeven. Een auto is immers een dure aankoop. Bovendien krijg je, als je de auto eenmaal hebt aangeschaft, ook nog eens te maken met andere vaste en variabele kosten. Het is dus goed om hier rekening mee te houden, voordat je al je (spaar)geld uitgeeft. Hieronder vind je een opsomming van welke kosten er maandelijks bij het bezit van een auto komen kijken.

Wegenbelasting voor jonge bestuurders

We beginnen met de wegenbelasting, ook wel bekend als motorrijtuigenbelasting (MRB). Heb je een personenauto op je naam staan, dan ben je verplicht deze belasting te betalen, ongeacht hoeveel je met de auto rijdt. Dit geldt ook voor beginnende bestuurders. Hoeveel wegenbelasting e moet betalen is afhankelijk van het type brandstof (benzine/diesel/LPG), het gewicht van je auto en de provincie waar je staat ingeschreven. Je kunt zelf kiezen of je de wegenbelasting per maand, kwartaal of per jaar betaalt. Benieuwd hoeveel wegenbelasting je voor een auto moet betalen? gebruik dan de rekenhulp van de Belastingdienst.

Autoverzekering

Daarnaast mag er alleen met een auto gereden worden als deze verzekerd is. De hoogte van de verzekeringspremie is van meerdere factoren afhankelijk, waaronder de verzekeringsvorm (WA, Casco of Allrisk) en de oorspronkelijke nieuwwaarde van de auto. Ook de rijervaring van de bestuurder wordt meegenomen in de berekening van de verzekeringspremie. Heb je weinig rijervaring, dan loop je nu eenmaal een groter risico om schade te rijden dan iemand met meer rijervaring. Over het algemeen betalen jonge, beginnende autorijders dan ook een hogere verzekeringspremie.

Brandstofkosten jonge bestuurders

Een auto rijdt natuurlijk niet vanzelf. Er moet brandstof in en dat kost geld. Elke keer opnieuw. Hoeveel geld je hieraan kwijt bent is afhankelijk van het type auto dat je hebt, de gereden kilometers en je eigen rijstijl. Een grote, zware auto met een krachtige motor verbruikt meer brandstof dan een kleine, lichte stadsauto.

Focus je vooral niet uitsluitend op het brandstofverbruik. Een diesel rijdt bijvoorbeeld altijd zuiniger dan een vergelijkbare benzineauto. Daarnaast is de dieselprijs per liter voordeliger dan benzine. Daarentegen betaal je voor een dieselauto veel meer wegenbelasting. Pas als je écht veel onderweg bent, compenseer je de hogere wegenbelasting met de lagere brandstofkosten.

LPG is een flink stuk goedkoper dan diesel en benzine, maar ook hiervoor betaal je extra wegenbelasting. Bovendien is een LPG-installatie niet voor iedere auto geschikt en is het extra onderhoudsgevoelig. Dat is dus ook iets om rekening mee te houden.

Voor een globaal beeld van je maandelijkse kosten, kun je volgend rekensommetje gebruiken: bereken de maandelijkse brandstofkosten die je ongeveer kwijt bent, de literprijs en het aantal kilometers dat je gereden hebt en tel hier de maandelijkse wegenbelasting bovenop. Op basis van de uitkomst kun je opmaken welke type auto met welk type brandstof het beste bij jou past.

Onderhoudskosten

Ook krijg je als autobezitter te maken met onderhoudskosten. Deze variëren op basis van de technische staat van je auto. Een keurig onderhouden tweedehands auto met weinig kilometers is goedkoper in het onderhoud dan een auto met een hoge kilometerstand en achterstallige onderhoudswerkzaamheden. Daarbij verschilt de prijs van reserveonderdelen per merk. Hoe duurder de originele prijs van de auto, hoe duurder de onderdelen. Ga je voor een tweedehands auto, kijk dan ook altijd of het onderhoudsboekje aanwezig is en of de periodieke onderhoudsbeurten er goed in staan. Twijfel je over het gepleegde onderhoud, vraag dit dan na bij de verkoper.

Maak altijd een proefrit

Heb je je droomauto op het oog, dan komt het leukste gedeelte: het maken van een proefrit. Want alleen dan kun je bepalen of de auto en jij een perfecte match zijn. Daarnaast controleren of de auto net zo lekker rijdt als je van tevoren had gedacht, is het ook belangrijk om op te letten of er geen gekke geluiden zijn, geen gebreken, etc. Probeer tijdens de proefrit alle versnellingen, rijd een stuk door woonwijken en de stad en check of alle knoppen het doen.

Auto van Tilburg staat voor je klaar

Twijfel je wel auto goed bij jou past? Auto van Tilburg voorziet je graag van advies, waardoor je de auto vindt die perfect bij jouw wensen aansluit. Kom vooral eens langs in onze showroom en laat je inspireren!