automaat spoelen bij auto van tilburg

Automaat spoelen? Ja, ook dat moet gebeuren!

Levenslang voorzien of toch niet?

Wat doe je om je gebit extra te beschermen tegen gaatjes en andere narigheden? Precies, na het poetsen spoel je je mond met een of ander goedje en klaar is Kees. Wat dat betreft verschilt de verzorging van je gebit en de versnellingsbak van je automaat niet zoveel. Wist je namelijk dat je deze ook om de zoveel tijd moet spoelen? Geen grap! Sterker nog, het spoelen van de automaat, in de volksmond ook wel flushen genoemd, is essentieel om klachten te voorkomen. Tip: Je kunt dit uiteraard laten doen bij je favoriete werkplaats in Deurne. We adviseren om je auto iedere 100.000 km te laten flushen. Zo zit je in ieder geval altijd goed. Want hoewel de smeringsmiddelen in je automaatbak volgens de fabriek officieel ‘levenslang’ zijn, blijkt dit in de praktijk wel anders…

Filled for life

Meestal wordt er door de fabrikant voorgeschreven dat de ATF olie niet ververst dient te worden. Ofwel, je auto is daarmee filled for life. Helaas is niets minder waar. Wordt de bakolie niet ververst, dan kan dit schakelproblemen in de automaatbak als gevolg hebben. En geloof ons, daar zit je niet op te wachten. Vervuiling in de olie kan diverse problemen met zich meebrengen, zoals opschakelen bij hogere toerentallen, een slip in de versnellingsbak en ruw schakelen. Zaken die je uiteraard liever voorkomt.

Wat is flushen nu eigenlijk precies?

Het flushen van je automaat gaat als volgt. Onze garagehelden voegen een reinigend additief toe aan de olie, waardoor het schakelbrein en alles eromheen grondig wordt schoongemaakt. Het additief is gebaseerd op bepaalde bestanddelen die ook in de automaatolie zitten, alleen dan op geconcentreerde basis. Vervolgens wordt de oude olie via onze powerflush machine afgepompt, vervangen we – indien nodig – het automaat filter en daarna kan het spoelen beginnen. Je automaat wordt gespoeld door de resterende olie af te pompen en tegelijkertijd nieuwe olie toe te voegen.

Aan de slag

Oké, klinkt allemaal goed, maar wat staat je auto nou precies te wachten als je ‘m bij ons langs komt brengen? We staan niet voor niets bekend om onze service en dus hebben we een handig lijstje voor je gemaakt. Wel zo makkelijk.

Stap 1. Wat is er loos?

We beginnen met een uitgebreide proefrit om te zien wat er aan scheelt. Daarnaast beoordelen we diverse waardes en lezen we eventuele foutcodes uit door middel van onze geavanceerde uitleesapparatuur. Je weet immers wat ze zeggen, meten is weten.

Stap 2. Tijd voor een schoonmaakbeurt

We sluiten de spoelmachine aan in het oliecircuit van je automaat. Vervolgens voegen we het reinigende additief toe om de boel eens even grondig schoon te maken en wordt de auto 10 minuten lang door alle versnellingen heen gehaald.

Stap 3. Klaar? Flushen maar!

Het moment is aangebroken om dan eindelijk te gaan flushen. We spoelen de automaatbak met 15 L verse OE gespecificeerde olie. De oude olie wordt op deze manier samen met het reinigende additief afgevoerd en vervangen door verse olie. Het voordeel om het op deze manier te doen, is dat zo ook de koppelomvormer goed wordt ververst. Uiteindelijk zal de juiste hoeveelheid olie in de automaatbak overblijven. Wel zo handig natuurlijk.

Stap 4. Vertrouwen is goed, controleren is beter

Na het flushen maken we wederom een uitgebreide proefrit om de schakelmomenten opnieuw in te leren. We checken nogmaals op eventuele foutcodes. Indien nodig wordt ook de software geüpdatet. 

Je automaat spoelen bij Auto van Tilburg?

Heb je het idee dat jouw automaat minder soepel schakelt dan voorheen? Of ben je zo lekker aan het cruisen dat je (alweer) bijna aan de 100.000 km zit? Kom dan eens langs voor controle door te bellen naar 0493 – 313542 en wij zorgen dat je weer veilig de weg op kan!